miércoles, 28 de mayo de 2008

Vi de Vilajuïga


Vilajuïga es un petit poblet de l'Alt Empordà presidit per l'eterna lluita entre la tramuntana que bufa de nord i la mediterrània dels nostres avantpassats fenicis i grecs que es van establir al Golf de Roses.

Vilajuïga,que va decidir ser mirador de la Badia de Roses té al seu darrere la muntanya del Cap de Creus, on gira la seva mirada el Monestir de Sant Pere de Rodes fins a tocar Port de la Selva. Per tant es troba situat a tocar del vessant sud de les darreres estribacions del Pirineus que suren mar endins fin a formar el cap més oriental de la nostre pell de brau.

Tot això es per parlar-vos de una Bodega que s'em va donar a coneixer molt lluny de casa ,al bell mig de la Cerdanya, en una mostra popular a la Vila de Llívia.

El retol de la paradeta era Vinya Canyal. El primer que vaig pensar era que anava sobrat gramaticalment de la "ny" i que provenia d'un llogarret força singular i conegut més aviat per la seva aigua termal que pel fruit de les seves vinyes.

L'home es va oferir a deixar-me provar el producte i em va explicar que només en feien una sola producció de la seva collita donada la joventut de la bodega. En concret elaboren un vi de les seves collites de garnatxa negra i carinyena que el sotmeten a un procés de 5 mesos de fermentació en tines d'acer inoxidable i entre 12 i 15 mesos de fusta en roure nou americà. Abans de sortir al mercat i un cop envellit el vi es filtra i es clarificar sense precipitar i al cap de 8 mesos ja pot sortir a la venda.

Em va sorprendre el seu gust fort,concentrat, amb tocs de mineral i fulla de figuera que em varen fer pensar que aquest gust ja l'havia tastat: recordava una altra varietat bastant difícil de treballar com es el sumoll, varietat poc present també al nostre païs.

Amb tot val a dir que em va semblar molt correcte, amb caràcter, diríem de pagès amb "terroir" i molt diferent del que he begut al seu voltant. Diria que es un vi te gust a raïm, lluny del gustos torrats tan de moda internacionalment.

Nota de cata


Vinya Canyal 2004

Garnatxa negre i Carinyena
Vol.Alc.13%
14 mesos roure americà
8 mesos repòs en ampolla
preu: 9€

Olor a fulla de figuera i a herba humida. Primer pas en boca amb gust a mineral. Sabors amargants , a figues madures, ametlles amargues, a terra batuda. Un segons pas per boca deixa perfums a violetes i tocs salins d'anxoves. Molt recomanable.

P.C.P. 8.85

No hay comentarios: